I sin banebrytende bok "Catching Fire" presenterer den anerkjente primatologen Richard Wrangham en overraskende teori om menneskets utvikling. I motsetning til tradisjonelle oppfatninger om at vår intelligens og tilpasningsevne har vært de avgjørende faktorene for vår eksistens, argumenterer han for at det er matlaging som har vært nøkkelen til menneskets suksess. Wrangham utforsker hvordan overgangen fra rå til kokt mat forandret menneskelig evolusjon. Når våre forfedre begynte å bruke ild, startet en ny æra for menneskeheten. Med tilberedning av mat minker behovet for en stor fordøyelseskanal, noe som førte til en reduksjon av tarmene og en samtidig vekst av hjernen. Tiden som tidligere ble brukt på å tygge hard og rå mat kunne nå brukes til jakt og til å ta hånd om leiren. Matlaging ble grunnlaget for parforhold og ekteskap, skapte husholdningene og bidro til en seksualdeling av arbeid. I "Catching Fire" belyser Wrangham hvordan kostholdet til våre forfedre har formet de sosiale, intelligente og seksuelle aspektene ved menneskeheten som vi kjenner i dag. Dette er en banebrytende ny teori om menneskets opprinnelse og utvikling.