I motsetning til andre husdyr, som trekker ploger, gir egg eller melk, eller vokser ull, produserer grisen kun én ting: kjøtt. Med en enestående evne til å omdanne nesten alt organisk materiale til næringsrikt og velsmakende protein, er svin ingenting mindre enn en gastronomisk gave, til tross for at deres kjøtt er forbudt i mange kulturer og dyrene selv ofte blir sett på som skitne og late. Historikeren Mark Essig avdekker i 'Lesser Beasts' hvordan svin har fått et så dårlig rykte nettopp på grunn av de egenskapene som gjør dem til en verdifull matkilde: de er intelligente, selvhjulpne og altetende. Dessuten argumenterer han for at vi ignorerer vårt historiske partnerskap med disse bemerkelsesverdige dyrene på vår egen bekostning. Gjennom en utforskning av samspillet mellom grisenes biologi og menneskelig kultur fra neolittiske landsbyer for 10 000 år siden til moderne industrielle gårder, vever Essig sammen kulinarisk og naturhistorie for å vise hvor viktig grisen er, samt tragedien ved dens moderne behandling av mennesker. Kjøtt fra gris har lenge hatt en sentral plass i vår kosthold, men.