Hva om aper hadde sin egen kultur i stedet for å bli pålagt en menneskelig versjon? Hva om de reagerte på situasjoner ved å lære av observasjon av sine eldre (kultur) i stedet for kun gjennom genskodet instinkt (natur)? I 'The Ape And The Sushi Master' utfordrer den anerkjente primatologen Frans de Waal vår arrogante antagelse om at mennesker er de eneste skapningene som har gjort overgangen fra det naturlige til det kulturelle. Tittelen på boken stammer fra en analogi de Waal trekker mellom hvordan atferd overføres i ape-samfunnet og hvordan sushi-laging blir lært fra en sushimeister til lærling. På samme måte som lærlingen, observerer unge aper sine gruppekamerater på nært hold, og absorberer metodene og lærdommene fra handlingene til hver av sine eldrer. Reaksjoner som en gang ble ansett som instinktive er faktisk ervervede atferder, hevder de Waal, og utgjør dermed apekultur. Boken kombinerer fascinerende anekdoter, grundige kliniske studier, spennende feltarbeid, og tankevekkende spekulasjoner.