Boken "Food Faiths: Diet, Religion, and the Science of Spiritual Eating" dykker dypt inn i forholdet mellom vitenskap, kosthold og åndelighet. Catherine L. Newell utforsker hvordan enkeltpersoner internaliserer vitenskapelig kunnskap om helse og ernæring, og hvordan denne informasjonen blir en sentral del av deres personlige åndelige praksis. Gjennom boken analyserer Newell hvordan vitenskap brukes for å rettferdiggjøre spesifikke kostholdslivsstiler, og hun undersøker fenomenet "åndelig spising" – der utøvere definerer seg selv ikke ut fra en religiøs tro, men gjennom sitt kosthold. Disse kostholdene er forankret i ulike vitenskaper, inkludert antropologi, økologi, systembiologi, ernæringsstudier, biomedisin og fysiologi. De som følger disse diettpraksisene ser på kostholdet sitt som en livsstil, en vei til opplysning, og som et uklar definert mål for "helse". Dette gir utøvere muligheten til å plassere seg selv i forhold til andre medlemmer av samfunnet, i relasjon til eldre tradisjoner som er mettet med religiøs praksis, og til å forstå sin egen praksis i lys av hele biosfæren. Boken tilbyr en unik innsikt i hvordan mat og diett kan fungere som et åndelig uttrykk for mange mennesker.