I Russland spiller mat en avgjørende rolle i politiske, symbolske og praktiske sammenhenger. I denne opplysende historien om russisk mat i moderne tid utforsker Catriona Kelly - en anerkjent kulturhistoriker og ivrig amatørkokk - hvordan det som spises og drikkes ofte brukes som et mål på patriotisme. Kelly hevder at det er en forventning om 'ernæring' som er dypt forankret i holdningene til staten som tilbyder, og at rasjoneringssystemer tradisjonelt har gjenspeilt og til og med forsterket sosiale hierarkier. Boken beskriver hvordan russisk mat er nært knyttet til samvær med familie og venner, og hvordan den har vært en viktig kilde til glede selv i sovjettiden, da offisiell matforsyning og -praksis i stor grad søkte å prioritere ernæring, til tross for matmangel. 'Russian Food since 1800' følger disse komplekse og motstridende assosiasjonene og undersøker diverse endringer i kosthold og kjøkken over de siste tre århundrene, inkludert bevaring av gamle tradisjoner.