I boka "Budeiene" fremhever Inger Marie Vingdal den rike stølskulturen som i dag står på Unescos verdensarvliste. Gjennom skildringer av budeier fra hele landet, løfter hun fram deres betydelige kunnskap og erfaring, som går flere generasjoner tilbake. Budeiene har drevet små bedrifter i utmarka, et arbeid som er både krevende og belønnende, og som har gitt dem en unik frihet i livsvalgene de har tatt. På stølen er det kvinnene som har hatt makten; deres selvstendighet og evne til å klare seg selv har både imponert og irritert omgivelsene. Til tross for motgang fra embetsmenn som undervurderte dem, har budeiene vært helt essensielle for Norges matproduksjon gjennom tidene. Uten deres innsats ville landet ikke vært det samme. Den høykvalitets mjølka fra stølene er anerkjent som noe av det beste i verden. Budeiene har vært en trygg havn i fjellet, hvor de har tilbudt mat og overnatting til både dyrene, kunstnere, turister og friere. De har levd i harmoni med naturen og har til og med følt en tilknytning til mytiske skapninger, som de såkalte haugafolkene, som også har delt stølen med dem. Vingdal håper å spre kunnskap om dette viktige arbeidet og belyse kvinnehistorien, kulturhistorien og landbrukshistorien bak budeienes liv. Det er på høy tid at de får den anerkjennelsen og oppmerksomheten de fortjener. Som dosent i kroppsøving har Inger Marie Vingdal tidligere skrevet flere lærebøker, og nå har hun samlet inspirasjon, historier og minner fra ulike stølsgrender og møte med budeier i forskjellige aldre. Henners egne røtter i en støl gir leseren en dyptfølt forståelse av det friluftslivet og budetiden som preger denne unike kulturen.