Hvorfor har det norske kostholdet utviklet seg slik det har gjort? I 'Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere' tar Annechen Bahr Bugge leseren med på en reise gjennom tidene, med utgangspunkt i legen Fredrik Grøns anerkjente forskning om norsk mattradisjon fra 1500-tallet og frem til midten av 1900-tallet. Boken gir en grundig innsikt i hvordan det norske kjøkkenet har blitt til og forandret seg, og forklarer de mange påvirkningene som har formet våre spisevaner. Gjennom en engasjerende narrativ fortelling utforskes spørsmål som: Hva har nordmenn faktisk spist opp gjennom historien? Hvordan er matlagingsteknikker og kunnskap blitt videreført og utviklet? Hvilke historiske hendelser og sosiale forandringer har hatt innvirkning på våre matvaner? Og hvilke ingredienser og retter har vært særlig sentrale i denne utviklingen? Denne boken er ikke bare rettet mot studenter innen samfunnsfag og kulturhistorie, men også til yrkesgrupper som påvirker offentlig mening.