I løpet av det siste århundret har studier av den knoppskyende gjærarten Saccharomyces cerevisiae vært avgjørende for å avdekke prinsipper i nesten alle aspekter av eukaryotisk cellebiologi, fra metabolisme og molekylærgenetikk til celledeling og differensiering. Takket være dens korte generasjonstid, enkelhet i genetisk manipulering og egnethet for storskala studier, er gjær fortsatt et viktig fokus for forskning i et stort antall laboratorier over hele verden. Denne laboratoriehåndboken tilbyr en omfattende samling av eksperimentelle prosedyrer som bidrar til å opprettholde den knoppskyende gjæren som en nyttig modell. Bidragsyterne beskriver metoder for dyrking og genetisk modifikasjon av gjær, strategier og verktøy (som gen-deleksjonskolleksjoner) for funksjonelle analyser, tilnærminger for å karakterisere cellestruktur og morfologi, samt teknikker for å undersøke modifikasjoner og interaksjoner mellom ulike cellulære bestanddeler (for eksempel ved bruk av én- og to-hybrid skjerminger). I tillegg presenteres strategier for studier av metabolomikk, komplekse egenskaper og evolusjon.