I sin nyeste bok, 'Neuroenology', tar Gordon M. Shepherd, professor ved Yale School of Medicine, for seg den gripende oppdagelsen av at hjernen skaper smaken av vin. Denne tilnærmingen til å forstå vinens sensoriske opplevelse bygger på innsikter fra nevrovitenskap, biomekanikk, menneskelig fysiologi og tradisjonell vinvitenskap. Shepherd viser, akkurat som han gjorde i 'Neurogastronomy: How the Brain Creates Flavor and Why It Matters', at det å skape smaken av vin involverer større deler av hjernen enn noen annen menneskelig atferd. I 'Neuroenology' kartlegger han de vitenskapelige fundamentene for denne prosessen, samtidig som han beriker vår nytelse av vin. Boken er den første om vinsmaking skrevet av en nevrovitenskapsmann og begynner med vinens bevegelse i munnen, før den tar i bruk ny forskning for å forklare hvordan retronasalt lukt fungerer og dens ekstraordinære makt i å skape vinsmak. Shepherd gir en grundig forklaring på hvordan spesifikke sensoriske baner i hjernebarken skaper minnet om vin, samt hvordan språket brukes til å identifisere og feste vinsmaker i hukommelsen.