I 'Neurogastronomy' tar den fremstående nevrovitenskapsmannen Gordon M. Shepherd oss med på en banebrytende reise gjennom det som kan kalles 'den menneskelige hjerne smaksopplevelsesystemet'. Han legger grunnlaget for et nytt vitenskapelig felt, neurogastronomi. Shepherd utfordrer den utbredte oppfatningen om at luktesansen har avtatt i løpet av menneskets evolusjon. Han argumenterer for at denne sansen, som utgjør hovedkomponenten i smak, er langt kraftigere og mer essensiell enn tidligere antatt. Boken starter med en grundig gjennomgang av luktemechanikken, spesielt hvordan lukten stimulerer nesen fra baksiden av munnen. Når vi spiser, oppfatter hjernen luktene som romlige mønstre, og basert på disse, samt de andre sansene, bygger den opp vår oppfatning av smak. Shepherd utforsker også hvordan smaksopplevelsesystemet påvirker moderne sosiale, atferdsmessige og medisinske problemstillinger. Han analyserer hvordan smaken interagerer med hjerneområder som styrer følelser, matpreferanser og trang, og dedikerer til og med et kapittel til matens rolle i stoffmisbruk, med referanse til arbeidet til Marcel. Gjennom denne boken får leseren en dypere forståelse av hvordan smak og lukt former våre opplevelser og valg, og hvorfor disse sansene er avgjørende for vår velvære.