Note-by-Note Cooking er et banebrytende verk innen gastronomiens historie, som frigjør kokker fra begrensningene ved tradisjonelle ingredienser og metoder. Boken presenterer en innovativ tilnærming til matlaging gjennom bruk av rene molekylære forbindelser. For eksempel kan forbindelser som 1-octen-3-ol, som har duften av ville sopp, og limonene, en fargeløs væske med sitruslukt, gi nye smaksopplevelser. Sotolon, som har en duft av curry ved høye konsentrasjoner og minner om lønnesirup eller sukker ved lavere konsentrasjoner, samt tyrosin, en luktfri men smakfull aminosyre som finnes i ost, er noen av de mange stoffene som åpner for nyskapende smaker. Ved å kombinere disse substantiene kan kokker skape unike smaker, på samme måte som elementære lydvibrasjoner kombineres for å skape nye lyder. Note-by-note cooking lover å tilføre rene næringsverdier til alle typer retter og heve helsefordelene sammenlignet med såkalte naturlige matvarer. Matlaging med molekylære forbindelser vil ikke bare være mye mer energieffektivt, men også mer miljøvennlig enn tradisjonelle metoder.