I sin bok utforsker Gyorgy Scrinis konseptet 'nutritionism', som har blitt populært gjennom Michael Pollans bestselger 'In Defense of Food'. Nutritionism refererer til den reduserende forståelsen av næringsstoffer som de viktigste indikatorene for sunn mat, en tilnærming som har dominert ernæringsvitenskap, kostholdsråd og matmarkedsføring. Scrinis argumenterer for at denne ideologien har snevret inn, og i enkelte tilfeller forvrengt, vår oppfatning av matkvalitet, slik at selv sterkt bearbeidede matvarer kan bli oppfattet som sunne avhengig av innholdet av 'gode' eller 'dårlige' næringsstoffer. Boken undersøker debatten mellom smør og margarin, forskjellene mellom lav-fett, lav-karbo og andre slankekurer, samt matindustriens strategiske promotering av ernæringsmessig forbedrede produkter. Scrinis avdekkere de vitenskapelige, sosiale og økonomiske faktorene som driver vår moderne fascinasjon med ernæring. Han utvikler et originalt rammeverk og terminologi for å analysere kjennetegnene og konsekvensene av nutritionism siden slutten av det nittende århundre.