I "Cumin, Camels, and Caravans" tar Gary Paul Nabhan leseren med på en fargerik og omfattende reise gjennom tid og rom, hvor han utforsker relasjonen mellom krydderhandelen og kulinarisk imperialisme. Med utgangspunkt i sin egen familiehistorie som krydderhandlere, samt reiseskildringer, historiske beretninger og sin ekspertise som etnobotaniker, avdekker Nabhan de sentrale rollene som semittiske folk og ørkenfloraer har hatt i utviklingen av den globaliserte krydderhandelen. Han følger i fotsporene til forskjellige karavaner langs fire betydningsfulle handelsruter—Silkeveien, Røkelsessporet, Krydderveien og Camino Real (for chili og sjokolade)—og reiser fra områdene der røkelse samles, fra de eldgamle havnene på Den arabiske halvøya til havnen Zayton ved Den kinesiske sjøen og videre til Santa Fe i det sørvestlige USA. Gjennom sine historier, oppskrifter og språklige analyser av kulturutvekslingsruter, avdekker Nabhan i hvilken grad aromatiske krydder som spisskummen, kanel, safran og paprika har blitt integrert i dyptgripende og komplekse mattradisjoner.