De Gruyter Handbook of Humor Studies samler bidrag fra 57 internasjonale forskere fra 21 forskjellige land som sammen belyser teorier og forskning om humor fra et bredt spekter av fagområder. Boken organiserer denne forskningen innenfor en unik konseptuell ramme som omhandler to hovedtemaer: Humors essens og Humors funksjoner. Forskere innen humor har anerkjent at humor ikke bare er en universell menneskelig erfaring, men også har en sosial dimensjon, som deles blant mennesker og er vevd inn i nesten alle typer mellom- menneskelige relasjoner. Forskere fra ulike akademiske disipliner har drøftet spørsmål knyttet til essensen og funksjonene av humor på forskjellige analyser. Dette relaterer seg til hvor snevert eller bredt de konseptualiserer den sosiale konteksten av humor. Følgelig har redaktørene organisert hver av de brede tematiske seksjonene i tre underseksjoner, definert ut fra nivået av analyse. Boken tar først opp spørsmål om individueller, noe som gir leserne innsikt i den komplekse dynamikken bak humor.