«Not by Bread Alone» av Vilhjalmur Stefansson gir en fascinerende innsikt i kostholdet til de innfødte Inuit- og Eskimo-folkene som Stefansson levde sammen med i flere år. Gjennom sine studier la han merke til deres generelt gode helse, friske tenner og fravær av mange sykdommer som plaget den vestlige verden, inkludert skjørbuk, hjertesykdom og diabetes. Dette førte ham til å undersøke deres kosthold nærmere, hvor han konkluderte med at hovedtyngden av maten de spiste var kjøtt, både magert og fettrikt, og at kostholdet deres hadde svært lave nivåer av sukkerholdige eller stivelsesholdige karbohydrater. I bokens kjerne finner vi en vitenskapelig eksperiment som ble utført av Russell Sage Institute of Pathology ved Bellevue Hospital i New York i 1928. I dette eksperimentet spiste Stefansson og hans kollega Dr. Karsten Andersen utelukkende kjøtt i ett helt år. Resultatene viste at de forble friske og trivdes godt, noe som førte Stefansson til å mene at vi må revurdere vår oppfatning av hva som utgjør et sunt kosthold. Senere kapitler i boken fremhever fordelene med pemmican, et kompakt og bærbart næringsmiddel, som også spiller en sentral rolle i diskusjonen om kostholdets betydning for helse.