Den oppdaterte fjerde utgaven av "The Science of Grapevines" gir en grundig innføring i druevinens fysiske struktur, dens organer, funksjoner og samspillet med miljøet. Boken bygger på vitenskapelige prinsipper og inkorporerer nyeste funn fra andre plantearter for å utforske de fysiologiske prosessene som ligger til grunn for druevinens form og funksjon. Den tar også for seg utviklingsovervåking og miljøpåvirkninger, samt konsekvensene for praktisk vinmarksforvaltning. Første del av boken gir en kort oversikt over botanisk klassifisering, plante-morfologi og anatomi, samt vekstsykluser for druer. Deretter presenteres de grunnleggende begrepene rundt vekst og utvikling, vannforhold, fotosyntese og respirasjon, mineralopptak og utnyttelse, samt karbonfordeling. Videre brukes disse begrepene for å forstå interaksjoner mellom planter og miljø, inkludert kanopidynamikk, avlingsdannelse og fruktsammensetning. Boken avsluttes med en innføring i stressfysiologi, med fokus på vann- og miljøstress.