I "Diet for a New America" presenterer John Robbins en grundig utforskning av maten vi kjøper og konsumerer i USA, og de betydelige moralske, økonomiske og følelsesmessige kostnadene knyttet til våre matvalg. Siden den første utgivelsen i 1987, har biffforbruket i landet falt med imponerende 19%. Denne endringen i kostholdsvaner skyldes mange faktorer, men Robbins' verk anses som en av de mest innflytelsesrike. I den første delen av boken graver Robbins dypt inn i vår avhengighet av animalsk matproduksjon og de umenneskelige forholdene dyrene lever under. Det blir tydelig at prisen for våre matvaner ikke bare måles sjelden med penger, men også i dyrenes lidelser — lidelser så ekstreme og unødvendige at de skader vår plass i livets økosystem. I den andre delen utfordrer boken oppfatningen om at kjøttkonsum er en nødvendighet for helse, og peker på de omfattende fordelene ved plantebasert kosthold. Gjennom faktabasert analyse og gripende narrativer har Robbins skapt et verk som har inspirert mange til å revurdere sitt forhold til mat og dyrevelferd.