Når man hører ordet soul food, tenker mange på fettrike retter som kan skade helsen. I "Vegan Soul Kitchen" presenterer Bryant Terry oppskrifter som eliminerer tungt salt, raffinert sukker, usunne fettstoffer og skadelige matlagingsmetoder, samtidig som de beholder den autentiske smaken av tradisjonell sjelemat. Terry fokuserer på ferske, hele og høykvalitets ingredienser, samt bærekraftige matkilder, med vekt på lokale og sesongbaserte produkter. Med inspirasjon fra den afrikanske diasporas rike kulinariske tradisjoner, klipper, limer og remikser han effekter fra afrikanske, karibiske, afroamerikanske, urfolk og europeiske retter. Dette gir et kjent, komfortabelt og unikt gastronomisk uttrykk. Gjennomgående hos Terry er hans tilsnikking av populære retter fra både afrikanske og karibiske kulturer samt hans egne barndomsretter, som sammen gir en ny vri på det afroamerikanske og sørlige kjøkkenet - og dette helt uten animalske produkter. Boken inkluderer oppskrifter som blant annet "Double Mustard Greens" og mange flere.