Rundt år 1500 e.Kr. plantet en afrikansk bonde et maisfrø importert fra den nye verden. Denne enkle handlingen utløste en bemerkelsesverdig historie om en av verdens mest innflytelsesrike avlinger, som har hatt stor betydning for både Afrikas framtid og den atlantiske verden. Afrikas erfaring med mais er ikke bare unik, men også lærerik sett fra et globalt perspektiv: eksperter anslår at mais vil bli verdens mest dyrkede avling innen 2020. James C. McCann tar oss med fra landsbyliv til kontinentale omfang, fra middelalder til moderne tid, mens han utforsker vitenskapen bak maisproduksjon og hvordan denne avlingen har preget både Afrikas landbruk og urbane landskap. I dag utgjør mais mer enn halvparten av kaloriinntaket i mange afrikanske land. I løpet av det 20. århundre opplevde kontinentet en oversvømmelse av mais, som i stor grad erstattet Afrikas egne historiske kornsorter som sorghum, millet og ris. Denne transformasjonen av mais fra en eksotisk nykommer til en grunnleggende del av afrikansk kosthold er et vitnesbyrd om dens forvandling og betydning.