Den andre utgaven av 'Freshwater Algae' er en uunnværlig guide til tempererte ferskvannsalger. Denne boken skiller seg ut ved å kombinere praktisk informasjon om prøvetaking og eksperimentelle teknikker med en grundig forklaring av grunnleggende algaltaksonomi, samt en nøkkel for å identifisere de mest vanlige organismene. Med omfattende oppdateringer gir boken en dypere forståelse av de viktigste bioindikatorartene i relasjon til sentrale miljøparametere og deres betydning for vannforvaltning. Denne utgaven bevarer den klare skrivestilen fra den første utgaven, noe som gjør den til en lett tilgjengelig kilde for informasjon om alger i stillestående og strømmende vann, samt problemene som følge av deres identifikasjon. Boken inneholder en nøkkel for identifikasjon av 250 algene ved hjelp av lett observerbare morfologiske trekk som kan sees under et konvensjonelt lysmikroskop. Videre dekker den oppdatert informasjon om molekylær bestemmelse av taksonomisk status, analytiske mikroteknikker, samt den potensielle rollen til databehandling i algalbiologi, og inneholder oppgraderinger i forhold til tallrike aspekter.