I sin banebrytende bok fra 1934, "The Science and Fine Art of Fasting", utforsker Herbert M. Shelton hvordan faste kan være en sentral komponent i helbredelse. Shelton utfordrer den tradisjonelle oppfatningen om at syke personer må spise for å "holde styrken oppe". Han argumenterer for at faste er en naturlig del av livets rytme. Boken gir en omfattende oversikt over historien bak denne praksisen og forklarer detaljert hva faste er, hvorfor man faster, hvordan man kan faste på en vellykket måte, fordelene med intermitterende faste for helbredelse, samt de generelle fordelene ved faste. Shelton skrev sine ideer før genetisk teori og moderne medisin ble etablert, noe som førte til kritikk av hans synspunkter, samt juridiske sanksjoner for publiseringen. I dag begynner moderne vitenskap imidlertid å bekrefte at noen av hans teorier har vært riktige. Forskning på kalorirestriksjon har gjentatte ganger vist at det kan øke levetiden hos dyr, med forskere som David Sinclair fra Harvard-universitetet som står i bresjen for denne oppdagelsen.