I løpet av 1700-tallet oppsto det et enormt behov for porselen i hverdagslivet, noe som resulterte i import av store mengder te- og kaffeserviser, middagsserviser, punsjeboller og annet spesiallaget porselen fra Kina til Danmark og Norge via det Asiatisk kompani. I boken "Kinesisk porselen i Norge på 1700-tallet" tar Randi M. Johannessen oss med på en grundig reise gjennom dansk-norsk porselenshandel med Kina i denne perioden. Hun analyserer karakteristikkene ved kinesisk eksportporselen som finnes i norske samlinger, og følger hvert stykke porselen fra produksjonsbyen Jingdezhen, gjennom handelsdistriktet i Kanton, og inn i det europeiske, og deretter det norske, markedet. Boken inneholder hovedsakelig Johannessens upubliserte magistergradsavhandling i kunsthistorie, skrevet på 1950-tallet, som ble oppdaget etter hennes bortgang. Den har siden blitt nøye gjennomgått av redaktørene Kari Telste og Marie Fongaard Seim, som også har inkludert en innledende og avsluttende del som trekker linjer fra hennes forskning til relevante spørsmål som fortsatt er aktuelle i dag.