Spør enhver spanjol hvor man finner den beste maten i landet, og svaret vil alltid peke mot de baskiske provinsene. I denne velskrevne boken tar Marìa José Sevilla oss med på en reise gjennom regionen, sett gjennom øynene til menn og kvinner som lever og ånder for dens mattradisjoner. Hun deler sine personlige opplevelser og oppskrifter hun har lært fra lokale skikkelser. Forfatteren veileder oss fra markedene til caserìoene, eller gårdene, og demonstrerer hvordan styrken i baskisk mat kommer fra kvaliteten og variasjonen av lokale råvarer: fantastisk sjømat fra Cantabriakysten, ost og ville sopper fra fjellene, samt grønnsaker og frukt – inkludert epler til siderproduksjon – fra dalenes gårder. Gjennom levende portretter av en fisker, en håndverker av treskjæreri for osteproduksjon, en vinprodusent og en ung husmor i byen, belyser hun de historiske påvirkningene og den stolte regionale identiteten som preger dette unike kulinariske repertoaret. Til slutt inviterer tre profesjonelle kokker oss inn i sine kjøkken, hvor de deler sine hemmeligheter og teknikker.