I «Om mat» presenterer Dag Solstad en fascinerende reise gjennom smak og tradisjon, der hjemmelagde silderetter fra arvede oppskrifter blir realisert i en imponerende mengde. Leseren inviteres til å dykke ned i mesterens kulinariske univers, hvor minnene fra Partikameraters formødres tryllerier vekkes til liv. I tillegg til delikate leverposteier og intrikate kjøttposteier, inneholder boka også billedskjønne kyllingsalater og dramatiske småretter tilberedt i ildfast form, samtidig som den tragiske Jansons fristelse også er å finne. Boka stiller spørsmål ved om de som ønsker å forstå Solstads udødelige karakterer som T. Singer, professor Andersen, Bjørn Hansen og gymnaslærer Pedersen ikke også bør utforske hva og hvordan de spiser. Fra et uortodokst koldtbord servert av folkelige amatører under et AKP-bryllup på Lillehammer, til en norsk julemiddag som tilberedes av en enslig professor som er fascinert av de dype tradisjonene han bærer med seg, tar leseren med på en kulinarisk oppdagelsesreise. Boka inkluderer muntere middagsselskap med rådyr wienerschnitzel og andre fristelser inntatt i kjærlighetens navn. Dette er en smakfull samling av matscener, hvor Dag Solstad viser sitt unike blikk for menneskets relasjon til mat og tradisjon.