I dagens byområder ser vi stadig flere matbiler som reklamerer for 'halal', men hvor mange ikke-muslimer vet egentlig hva begrepet innebærer, bortsett fra at det ofte forbindes med rimelige lunsjalternativer? I sin innsiktsfulle bok gir de mellomøstlige historikerne Febe Armanios og Bogac Ergene en lettfattelig innføring i halal (tillatt) mat innen den islamske tradisjonen. Forfatterne utforsker hva halal-terminologien betyr for muslimer, samt hvordan de juridiske og kulturelle tolkningene har utviklet seg i ulike geografiske områder frem til i dag. Gjennom historien har muslimer brukt mat for å definere identitet, både i forhold til medtroende og til ikke-muslimer. Matforbud har sine røtter i Koranen og profetens skikker, så vel som i skrifter fra forskjellige tidsepoker og geografiske kontekster. På samme måte som i jødedommen og blant visse kristne sekter, gjør islamske mattradisjoner en klar distinksjon mellom det rene og det urene, og kostholdet samt tilberedningen av mat reflekterer hvordan troende tenker rundt bredere spørsmål. Tradisjonelt har de fleste halal-tolkningene fokusert på dyreslakt og forbruk av berusende stoffer. I dag ser vi at muslimer fortsatt navigerer i disse tradisjonene med en moderne forståelse.