Oppdagelsen av ost strekker seg tilbake minst 8 000 år, helt til neolittisk tid. Til tross for at det har gått flere tusen år, finner vi fortsatt nye måter å kombinere de samme fire grunnleggende ingrediensene - melk, bakterier, salt og enzymer - til nyskapende produkter med varierte former, størrelser og farger, samt komplekse og varierte smaker, teksturer og dufter. Etter en lang periode med industrialisert, bearbeidet og standardisert ost, er osteprodusenter, ostehandlere, affineurer og ikke minst forbrukere i ferd med å gjenoppdage den endeløse variasjonen av oster på tvers av kulturer. "The Oxford Companion to Cheese" er det første større referanseverket som er dedikert til ost, og inneholder 855 oppføringer i A-Å-format om ostens historie, kultur, vitenskap og produksjon. Fra cottage cheese til Camembert, fra Gorgonzola til Gruyère, finner man oppføringer om alle de store ostetypene globalt, men også mange oster som ikke er særlig kjente utenfor sitt produksjonsområde.