Mat spiller en avgjørende rolle, ikke bare som et eget studieobjekt, men også som et middel for å formidle viktige budskap om kapitalisme, miljø og sosial ulikhet til et bredt publikum. Nyere forskning innen dette feltet henter inspirasjon fra et banebrytende utvalg av sekundærlitteratur og et uendelig mangfold av primærkilder, fra antikke kinesiske filosofiske skrifter til menyer fra McDonald's. Dette bidrar med nye perspektiver til den historiske studien av mat, kultur og samfunn, og utfordrer grensene for hva historieforskning kan omfatte. "The Oxford Handbook of Food History" plasserer eksisterende verk i et historiografisk perspektiv, tilbake i tid og på tvers av fagområder og geografiske skiller, samtidig som den foreslår nye veier for videre forskning. De tjue-syv essayene i denne boken er delt inn i fem seksjoner: historiografi, faglige tilnærminger, produksjon, sirkulasjon og forbruk av mat. De to første seksjonene utforsker grunnlagene for matens historie, ikke bare i relasjon til sentrale temaer, men også hvordan disse kan berike vår forståelse av samtidens utfordringer.