Surfactanter er en uunnværlig del av hverdagen vår, enten vi bevisst bruker dem i kosmetikk eller i rengjøringsprodukter, eller indirekte inntar dem gjennom maten vår. Disse molekylene produseres av både planter, dyr – inkludert mennesker – og mikroorganismer, og de finnes i mange dagligdagse produkter. Surfactantmolekyler har en unik struktur med én del som er vannløselig og en annen del som ikke er det. Dette gir surfaktanter to viktige egenskaper: For det første kan de adsorbere seg ved overflater, for eksempel på overflaten av olje i vann, og for det andre kan de samle seg sammen i vann (aggregere). Disse aggregatene, kjent som miceller, gjør det mulig å løse stoffer som ikke ville oppløses i vann alene. I tillegg forhindrer de at partikler eller oljedråper kleber seg sammen når de danner enadsorbert overflate i vann. Dette forklarer også hvorfor stabile emulgeringer som melk ikke separeres i lag. Boken gir en grundig innføring i den grunnleggende fysiske kjemien og fysikken som ligger til grunn for surfaktantsystemers oppførsel. Her får leseren først innsikt i bakgrunnsmateriale som omhandler hydrofob hydratisering og grensesnitt.