Gjennom historien har gjær vært en uunnværlig del av vår hverdag, fra frokostens toast til kveldens vin. Selv før vi hadde en anelse om mikroorganismers eksistens, forsto vi hva gjær gjorde som en usynlig brygger og baker. For ti tusen år siden begynte våre forfedre å forlate jakten etter ville dyr og frukter, og i stedet tok de til seg landbruket. Vår lengsel etter øl og vin, produsert av denne sopparten, ble en viktig drivkraft for landbrukets fremvekst. Et samfunn er nødvendig for å drive et bryggeri eller pleie en vingård. Vi temmet den ville gjæren, og på den måten temmet gjæren oss. Da gjæren uunngåelig slapp unna fra bryggekaret til brøddeigen, ble vårt samliv med gjær styrket av vår trang til ferske, hevede brød. Gjennom årtusene har vi tilpasset teknologiene for brygging, vinproduksjon og baking, og avhengigheten av gjær har kun økt. I dag produserer gjær også ethanol fra mais og andre biodrivstoff, og har blitt den genetisk modifiserte favoritten i farmasøytisk industri.