Poteten har en gang vært en uunnværlig del av kostholdet vårt, men i dag har den mistet sin plass på norske middagstallerkener. På 1950-tallet var poteten en fast ingrediens i hverdagen med nordmenn som spiste fem ganger så mye potet som vi gjør nå. Den gang dro barna på potetferier, mens vi i dag ser en trend mot pita og pasta. I over 250 år har poteten vært en av de mest betydningsfulle matplantene i Norge. Ivrige potetprester jobbet for å overbevise en skeptisk og sulten befolkning om å dyrke denne lille knollen. Poteten ble avgjørende for å sikre livsgrunnlaget til mange husmenn og arbeidere. Samtidig førte poteten med seg ikke bare bedre folkehelse, men også spritproduksjon og fyll. Historien om poteten strekker seg over mange aspekter av vårt samfunn, og omhandler matauk, landbruk, folkevekst, bosettingsmønstre, industri, næringsliv, kultur, politikk og tradisjon. Begrepet «Pottitland» brukes gjerne i en nedsettende kontekst når man omtaler Norge. Poteten er mer enn bare en matvare; den har blitt et nasjonalt symbol, for både gode og dårlige aspekter, og har bidratt til å forme vår nasjonale identitet. I denne fascinerende boken tar Trond Gram oss med på en engasjerende reise gjennom en original norgeshistorie, med poteten i fokus.