Mat og matlaging er sentrale elementer i det jødiske livet. Gjennom 2000 år med eksil har jøder migrert over hele verden og brakt med seg sitt kulinariske arv og tradisjoner. Uansett hvor de bosatte seg, tilpasset de rettene fra sitt nye hjemland til sine egne kostholdsregler og tradisjoner. Dette har resultert i en mangfoldig palett av jødiske retter som spenner over ulike matkulturer og koketeknikker. Den anerkjente matforfatteren Paola Gavin tar leseren med på en kulinarisk reise gjennom mer enn tjue land, fra Polen til Marokko, hvor hun avdekker et rikt utvalg av tradisjonelle vegetariske retter som spiller en viktig rolle i jødisk matlaging. Da jødene kom til Det lovede land, ble de bønder og agronomer, og begynte å dyrke hvete, bygg, rug og hirse. Deres kosthold var hovedsakelig vegetarisk, basert på brød, belgfrukter, geit- og fårekost, oliven, nøtter, grønnsaker og urter, samt fersk og tørket frukt. For de fattige ble maten mer smakfull ved å søte den med honning eller sirup laget av dadler, granatepler eller johannesbrød.