Boken 'Transformasjonen av maritime profesjoner' undersøker de økonomiske konsekvensene av teknologiske endringer og veksten av passasjershipping, med fokus på hvordan dette har påvirket sosiale relasjoner om bord og på land i europeisk shippingindustri mellom omtrent 1850 og 2000. Gjennom endringer i energikilder, kommunikasjonsteknikker og posisjoneringsteknologier, har veksten av passasjershipping ført til nye roller og oppgaver, samtidig som tradisjonelle yrker og ferdigheter har blitt marginalisert eller helt forsvunnet. Boken presenterer flere casestudier om transformasjoner innen forskjellige maritime profesjoner fra midten av det 19. århundre til slutten av det 20. århundre. Dette dekker shippingindustrien i en rekke europeiske sjøfartsnasjoner. Blant temaene som tas opp, finnes endringer i maritimt arbeid generelt, samt spesifikke endringer for grupper av personell som dekk, catering og maskinrom, inkludert kapteiner, kokker, cateringpersonell, ingeniører og radiooperatører. Flere kapitler benytter en prosopografisk eller mikrohistorisk tilnærming, mens andre fokuserer på romlige perspektiver.