En av de best bevarte hemmelighetene innen japansk matkultur er en rekke tilbehør kjent som tsukemono (漬物). Ordet, uttalt 'tskay-moh-noh', oversettes til 'noe som er blitt brakt i forbindelse med eller marinerte' (tsuke - dyppet; mono - ting). Selv om tsukemono vanligvis er laget av grønnsaker, kan også noen frukter, blomster og enkelte rotknoller konserveres på denne måten. Derfor er det mer presist å beskrive dem som 'syltede matvarer'. Forberedelsen involverer en eller flere konserveringsteknikker, som inkluderer ingredienser som salt, sukker, eddik, alkohol og urter, kombinert med metoder som dehydrering, marinering i salt og sure væsker, fermentering og salting. Prosessen med å lage tsukemono er mer enn bare en enkel måte å bevare ellers lett bedervelige friske råvarer på. I tillegg til sitt ernæringsmessige verdier, stimulerer rettene apetitten, gir smakfull opplevelser og forbedrer fordøyelsen, samtidig som de fremstår som en elegant studie i enkelhet og estetikk.