I dette praktiske verket presenterer Sepp Holzer prinsippene for sin permakulturtilnærming og demonstrerer hvordan disse kan implementeres i både hagearbeid og på balkongen. Han gir rikelig med eksempel som viser hvordan også profesjonelt landbruk kan organiseres i tråd med disse prinsippene og hvilke alternativer som finnes. Boken tar for seg hvordan man kan skape småklimaer ved hjelp av solfeller og vindbremsere, samt metoder for vannlagring og håndtering av tørkeproblemer. Den får også frem betydningen av sunn jord og hvordan plantefellesskap og blandingskulturer kan forbedre jordens helse. Holzer deler sin innsikt om hvordan permakultur kan anvendes i små og urbane hager, samt på terrasser og i tradisjonelle hushager. I tillegg utforsker forfatteren naturbelagt fruktproduksjon, både i stor og liten skala, særlig i alpine områder og på vanskelige jordsmonn. Han diskuterer kunstneriske tilnærminger som flerstammede trær og tvillingtrær, og presenterer detaljerte metoder for poding og bruk av gamle fruktsorter til spesifikke formål som brennevin, juice og eddik. Videre gir boken innblikk i dyrking av sopper på halm og treverk, samt mulighetene for å drive med skogsoppdyrking.