Det vestlige industrielle matsystemet blir stadig mer oppfattet som problematisk. Den fysiske, sosiale og intellektuelle distansen mellom forbrukerne og maten deres stammer fra et matsystem som prioriterer kvantitet og effektivitet over kvalitet, med en underliggende antagelse om at mat er en vare snarere enn en kilde til næring og glede. Etter flere mat- og helseskandaler er det en økende etterspørsel fra forbrukerne om å endre maten de spiser, noe som igjen fungerer som en katalysator for at industrien må tilpasse seg, og for at alternative systemer kan utvikle seg. Denne boken trekker på en rikholdig mengde empirisk forskning fra både mainstream og alternative matsystemer i Nord-Amerika, og diskuterer hvordan bærekraftige, grasrotinspirerte, lokale matsystemer kan tilby en mal for meningsfull individuell aktivisme som et middel for å skape endring fra bunnen av, samtidig som de skaper press for endringer i politikk på alle nivåer av regjeringen. Denne bevegelsen signaliserer et skifte bort fra prinsippene i markedsøkonomien.