Denne samlingen av essays utforsker bruken av avvekst (degrowth) i en rekke geografiske, praktiske og teoretiske kontekster langs matkjeden. Avvekst utfordrer tradisjonelle vekstmodeller og fremmer hverdagspraksiser som begrenser sosio-metabolske energiflyt og materialstrømmer innenfor planetariske grenser. Redaktørene ønsker å kartlegge muligheter for at 'mat for avvekst' kan bli etablert som et eget forskningsfelt. Bidrag fra internasjonale forfattere presenterer et mangfold av eksempler og muligheter for å utvikle mer bærekraftige, lokaliserte, motstandsdyktige og sunne matsystemer, basert på avvekstprinsipper som tilstrekkelighet, sparsommelig overflod, sikkerhet, autonomi og fellesskap. Kapitlene er delt inn i deler som kritisk undersøker mat for avvekst innenfor husholdninger, kollektiver, nettverk og fortellinger om bredere aktivisme og diskurser. Temaene inkluderer en utvidelse og fordypning av omsorgsbegreper i matforsyning og sosiale kontekster, kritisk anvendelse av passende teknologi og verdsetting av langsiktige forhold som fremmer bærekraft.