Boken "Nordic Food Transitions" tar for seg ambisjonen om å undersøke mulige endringer i matmarkedene i de nordiske landene. Med seks kapitler fra ulike disiplinære tradisjoner analyseres forandring og innovasjon innen matsektoren i Danmark, Sverige og Norge. Et innledende kapittel gir en samlet oversikt over funnene fra disse analysene. Spesialmat har gjort seg gjeldende med sterke posisjoner innen produktkategorier som håndverksøl i Danmark og økologisk mat i Sverige, men har ikke klart å etablere seg like sterkt i andre segmenter. Fremveksten av spesialmatmarkedene har vært støttet av både politiske initiativer fra myndighetene og entreprenørielle tiltak fra bunnen av. "New Nordic Food"-manifestet har ikke bare vært et relevant plattform for matoverganger og innovasjon; det har også bidratt til å skape et handlingsrom for nettverk av matprodusenter og distributører som fremmer variasjon i lokal mat og utvikling av bygder. Flere av disse spesialmatnettverkene har lykkes med å utvide sine aktiviteter, fra lokale til nasjonale omfang.