Sustainable Agriculture and Food Security in an Era of Oil Scarcity
Produktbeskrivelse
Når nasjoner over hele verden blir tvunget til å revurdere sine strategier for landbruk og matsikkerhet i lys av debatten om oljeutvinnings toppunkt, er det bare én aktuell modell å ta lærdom fra: Cuba på 1990-tallet. Boken baserer seg på den første – og så langt eneste – systematiske og empiriske studien fra Cuba om dette emnet og undersøker hvordan landet på en vellykket måte unngikk en alvorlig matkrise etter oppløsningen av den sovjetiske blokken på begynnelsen av 1990-tallet. Forfatteren identifiserer de politiske tiltakene og praksisene som var nødvendige for å oppnå dette under forhold preget av mangel på petroleum. Dette utfordrer de eksisterende, globaliserte og privatiserte matsystemene samt matsikkerhetsstrategiene som blir fremmet både i industrialiserte og mer utsatte utviklingsområder. Paradoxalt nok avliver boken myten om at Cuba gikk over til økologisk landbruk på landsbasis, en myte som har sitt grunnlag i suksessen til Cubas urbane økologiske produksjonssystemer, som besøkende til landet ofte blir eksponert for. I de rurale områdene er bildet mer nyansert.