I "The Vegan Evolution" presenteres en omtale av nødvendigheten av å tilpasse våre kostholdsvaner mot en plantebasert diett, og argumenteres for en vegan økonomi. Boken utforsker hvordan vi kan endre våre spisevaner fra kjøtt og meieriprodukter til et mer bærekraftig alternativ gjennom sosio-kulturell evolusjon. Ved å trekke på den nyeste forskningen og ideene om kulturøkologi i mat, legges det fram at menneskets kosthold kan utvikle seg bort fra gårdsdyr og meieriprodukter, hovedsakelig gjennom kulturell – fremfor biologisk – utvikling. Skribenten påpeker at ettersom mennesker er en kulturell art, er det både for helse- og miljømessige grunner nødvendig å utvikle en vegan økonomi. Boken fremhever at det finnes mange gode grunner til at vi ikke trenger et kosthold basert på kjøtt og melk, og retter en oppfordring til lovgivere, beslutningstakere og utdanningsinstitusjoner om å bevege seg bort fra dyrehold og informere allmennheten om fordelene ved en vegansk kultur. Hovedpoenget er at vi må begynne å tenke i fellesskap på smartere metoder for å dyrke og behandle plantebasert mat, i stedet for tradisjonelt jordbruk.