Vin er en av de eldste kjente alkoholholdige drikkene, med røtter som går tilbake til 6000 før Kristus. Gjennom tidene har vinen hatt en betydelig rolle i menneskers liv, både i form av nytelse, sosiale sammenkomster, terapeutiske egenskaper, samt som smaksetter i matretter. Derfor er det viktig å studere vinproduksjon og teknologiene bak vinmaking. Vinprosessen starter med innhøsting av druene, som deretter må gjæres, modnes, stabiliseres og til slutt tappes på flasker for forbrukeren. De mange druetypene, produksjonsmetodene og stilene innen vin, samt måten vi presenterer og konsumerer den på, bidrar til kompleksiteten av vinmaking. I løpet av de siste tiårene har det skjedd store teknologiske fremskritt innen vinproduksjon, spesielt innen dyrking av druer, biokjemi og produksjonsmetoder for ulike vintyper. Bruken av analytiske teknikker har gjort det mulig å produsere viner av høyere kvalitet, enten det gjelder bordvin, dessertvin, eller andre varianter.