I «Historien om mat i menneskets fortid» tar Robyn E. Cutright oss med på en omfattende reise inn i hvordan og hva mennesker har spist gjennom vår lange historie som art. Boken utforsker viktige funn fra nyere arkeologisk forskning for å avdekke matens rolle i menneskehetens utvikling. Cutright begynner med de tidligste medlemmene av vår slekt og undersøker hvordan maten har formet oss som mennesker, fra fremveksten av moderne Homo sapiens til vesentlige overgangsfaser i vår forhistorie, som utviklingen av jordbruk og fremveksten av komplekse samfunn. Hun starter med en fascinerende diskusjon om hvordan maten har påvirket menneskearten i evolusjonær sammenheng, der hun ser på det som gjør menneskelig ernæring unik, bruken av ild til matlaging og hvordan matkultur har oppstått som en tilpasning og kulturell praksis, med Neanderthalerne som et eksempel. I bokens andre del beskrives endringene i matkulturen når mennesker begynte å domestisere planter og dyr, samt hvordan maten reflekterte de eldgamle samfunnsstrukturene.