Red Revolution, Green Revolution – Scientific Farming in Socialist China
Produktbeskrivelse
I 1968 introduserte lederen for USAID begrepet 'grønn revolusjon' for å feire de nye teknologiske løsningene som skulle bidra til å redusere hungersnød på verdensbasis og motvirke spredningen av mer 'røde', eller sosialistiske, revolusjoner. I Kina, derimot, var modernisering og vitenskapelig framgang uatskillelig knyttet til politikk, og både grønne og røde revolusjoner utviklet seg parallelt. I 'Red Revolution, Green Revolution' undersøker Sigrid Schmalzer krysningspunktene mellom politikk og landbruk i sosialistisk Kina gjennom varierte erfaringer fra vitenskapsfolk, bønder, statlige agenter og 'utdannet ungdom'. De miljømessige kostnadene ved kjemikalieintensivt landbruk, samt de menneskelige kostnadene ved å prioritere økt produksjon fremfor rettferdig fordeling av mat og arbeidskraft, har vært tydelige i Kina, akkurat som i mange andre steder. Likevel, som Schmalzer viser, la utfordringene knyttet til teknokratiet under Mao en viktig grunnmur for dagens bærekraftbevegelse og bevegelsen for matrettferdighet. Boken gir et fascinerende innblikk i historien om 'vitenskapelig landbruk' i Kina.