I 'Eating While Black' tilbyr Psyche A. Williams-Forson sin dyptgående kunnskap om mat i Amerika for å belyse hvordan anti-svart rasisme opererer i matkultur og praksis. Hun undersøker hvordan massemedier, ernæringsvitenskap, økonomi og offentlig politikk bidrar til dyptliggende oppfatninger hos både svarte og ikke-svarte amerikanere om hva som er sunt og riktig å spise. Forvrengte oppfatninger om hvordan og hva svarte mennesker spiser er utbredt og forsterker troen på at disse må rettes opp og reguleres. Kjerneproblemet er om amerikanere kan lære å omfavne ikke-racistiske forståelser og praksiser knyttet til mat. En bærekraftig kultur, som er avgjørende for at et samfunn skal overleve og blomstre, er essensiell i den svarte befolkningens kamp for tilgang og rettferdighet, der mat spiller en sentral rolle. Williams-Forson avdekker den utbredte skammen og kontrollen som omgir hvordan svarte mennesker spiser, og reflekterer over matens rolle i kulturell overføring og tilhørighet.