Å drikke yerba mate er en dagligdags, fellesskapsritual som har samlet søramerikanere i omtrent fem århundrer. I sprudlende prosa og med levende illustrasjoner, utforsker Rebekah E. Pite hvordan denne urfolksteorien, laget fra de naturlig koffeinholdige bladene av et lokalt hulltre, har blitt en av de mest distinkte og utbredte drikkene i regionen. Studier av latinamerikansk mat og varer har i stor grad fokusert på forbruket i den globale nord, men Pite forteller historien om yerba mate i Sør-Amerika, og belyser de dynamiske og utnyttende kretsene av produksjon, markedsføring og konsum. Ideen om hvem som skal høste og servere yerba mate, samt visjoner om den arketypiske mate-drikkeren, har vedvart og blitt transformert sammen med de skiftende politiske forholdene knyttet til klasse, rase og kjønn. Denne globale historien tar oss fra koloniale Rio de la Plata til de ledende landene for konsum og produksjon av yerba i Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay, med avstikkere til Chile og Midtøsten.