På en sårbar planet, preget av økende matsikkerhet og matavfall som både et politisk og etisk problem, fremhever Kelly Alexander i "Truffles and Trash" at dette også representerer muligheter for nye former for sosialitet. Boken tar oss med til ulike steder, fra en matbank knyttet til EU til en sosial restaurant som serverer rimelige måltider laget av overskuddsmat fra supermarkeder, drevet av en stadig voksende immigrant arbeidsstyrke. I tillegg utforsker Alexander et inkluderingsprogram i et urbant marked med et pop-up kafékonsept som har som mål å oppnå null matsvinn. Gjennom en grundig analyse viser hun hvordan institusjoner og lokalsamfunn samarbeider, ofte med begrensede ressurser, for å hente inn og omfordele matavfall i Brussel, Belgia. Hun argumenterer for at disse initiativene, sammen med innovative politikk, effektivt omdirigerer matavfall til nye målgrupper og skaper det hun beskriver som et "spekter av spiselighet." Ifølge Alexander står modellene overfor betydelige utfordringer, som ofte reproduksjon av de maktdynamikkene knyttet til rase, klasse og statsborgerskapsstatus som de søker å endre.