Christopher Columbus innførte sukkerrør til den nye verden på sin andre reise. Innen 1520 var kommersiell sukkerproduksjon allerede i gang i Karibia, samtidig som metoder for gjæring og destillering av alkohol fra sukkerrør ble perfeksjonert. Dette resulterte i en ny drikk som skulle få en dramatisk innvirkning på regionen. 'Caribbean Rum' fremhever den fascinerende kulturelle, økonomiske og etnografiske historien til rom i Karibia, fra kolonitiden og frem til i dag. Frederick Smith trekker på data fra historisk arkeologi og den økonomiske historien i Karibia for å forklare hvorfor denne industrien oppstod på øyene. Han belyser hvordan holdninger til alkoholkonsum har påvirket folket i regionen, samt hvordan romproduksjonen har utviklet seg over 400 år – fra en beskjeden kolonial aktivitet til en milliardindustri kontrollert av multinasjonale selskaper. Smith undersøker også den økonomiske påvirkningen av karibisk rom på flere nivåer, inkludert rommets bidrag til inntektene fra sukkerrørsplantasjer og dens rolle i å styrke den lokale økonomien.